domenica 26 aprile 2015

IL VANGELO DELLA DOMENICA (26/04/2015)

Ev. Marcu 15, 43-47; 16, 1-8
În vremea aceea a venit Iosif cel din Arimateea, sfetnic cu bun nume, care aştepta şi el împărăţia lui Dumnezeu, şi, îndrăznind, a intrat la Pilat şi a cerut trupul lui Iisus. Iar Pilat s-a mirat că Iisus a murit aşa curând; şi chemând pe sutaş l-a întrebat dacă a murit de mult; şi aflând de la sutaş, Pilat a dăruit lui Iosif trupul mort. Atunci Iosif, cumpărând giulgiu de in şi pogorând pe Iisus de pe cruce, L-a înfăşurat în giulgiu şi L-a pus într-un mormânt care era săpat în stâncă. Apoi a prăvălit o piatră la uşa mormântului. Iar Maria Magdalena şi Maria lui Iosie priveau unde L-au pus. Iar după ce a trecut ziua sâmbetei, Maria Magdalena şi Maria mama lui Iacob şi Salomeea au cumpărat miresme, ca să meargă să ungă trupul lui Iisus. Şi dis-de-dimineaţă, în prima zi a săptămânii, pe când răsărea soarele, au venit la mormânt zicând una către alta: cine ne va prăvăli nouă piatra de la uşa mormântului? Dar, ridicându-şi ochii, au văzut că piatra, care era foarte mare, fusese răsturnată. Şi intrând în mormânt au văzut un tânăr, şezând în partea dreaptă, îmbrăcat în veşmânt alb şi s-au spăimântat. El însă le-a zis: Nu vă spăimântaţi! Căutaţi pe Iisus Nazarineanul cel răstignit? A înviat; nu este aici; iată locul unde-L puseseră. Ci duceţi-vă de spuneţi ucenicilor Lui şi lui Petru, că El merge în Galileea mai înainte de voi. Acolo îl veţi vedea, după cum v-a spus vouă. Dar ele, ieşind din mormânt, au fugit de acolo, căci erau cuprinse de cutremur şi de spaimă, şi n-au spus nimănui nimic, căci se temeau.
Comentariu
In acest fragment evanghelic putem urmari cum  respectarea Traditiei umane este "dereglata" de interventia lui Dumnezeu care  isi urmeaza planul sau de mantuire a omului. Femeile merg la mormant sa vada corpul lui Isus. Ele sunt concrete. Nu viseaza, nu construiesc castele de nisip stiind ca acestea se darama intr-o clipa, ci raman ancorate in real, vor sa vada. Insa aceasta dorinta de a vedea, de a face experienta concreta este transformata de intalnirea cu ingerii.  Orice intalnire transforma: in bine sau in rau. Este cred, si experienta fiecaruia dintre noi: dupa ce te-ai intalnit cu cineva, a avut loc o schimbare in tine. Ai avut o informatie in plus, un sentiment s-a miscat in interiorul tau. Nu mai esti cel dinainte. Asa si femeile care-l cautau pe Isus. Sunt cuprinse de teama. In fata unui eveniment iesit din comun cine dintre noi nu s-ar fi inspaimantat? Si spaima inspira fuga. Fuga de ceva considerat ca un pericol pentru integritatea noastra. Va fi necesar de interventia lui Isus inviat pentru a reda seninatate apostolilor si acestor femei , prin aparitiile sale. Din nou este experienta reala a acestora, care incurajeaza si da incredere oamenilor inspirandu-i sa anunte si altora bucuria intalnirii cu Cristos. 
 Sa invocam darurile Duhului Sfant pentru a face si noi experienta intalnirii cu cel Inviat din morti, pentru a devenit vestitori ai vietii celei noi: viata in Cristos si cu Cristos orientata spre bucuria vesnica care ne asteapta pe toti.

Pr. Iosif

Nessun commento:

Posta un commento